Magazine – Secondhand Daylight / Nebelhexë – Laguz-Within the Lake

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 19:52

Magazine – Secondhand Daylight – (1979) – Genre Postpunk

 

Zanger Howard Devoto stapte in 1977 uit de punk band Buzzcocks omdat hij zijn wilde haren een beetje achter zich wilde laten. Samen met gitarist John McGeoch werd de ‘minder traditionele’ rockband Magazine opgericht.  Andere leden werden Barry Adamson (bas), Bob Dickinson (keyboards) en Martin Jackson op drums.

Het debuutalbum Real Life (1978) werd erg goed ontvangen. In 1979 volgde dus Secondhand Daylight en dat album oogstte ook veel lof, hoewel er ook minder positieve reacties waren. De muziek zou te veel ‘mainstream' zijn. Hoe dan ook, je kunt wel zeggen dat Magazine een grote rol heeft gespeeld bij het doen ontstaan van het genre Postpunk.

Het is duidelijk te horen dat Devoto een punk verleden heeft. Hij heeft een scherpe, agressieve manier van zingen. De begeleiding, met eveneens scherpe randjes, staat geheel ten dienste van de zang. Overigens is de muziek op dit album zonder inbreng van Devoto geschreven. De teksten zijn wel van zijn hand.

De muziek heeft volgens de recensenten een lijntje naar de muziek van David Bowie. Ikzelf heb dat Bowie gevoel niet echt.

Een van mijn favo nummers op het album is The Thin Air. Een soort van ballad tussen al die wat bitsere nummers. Een instrumental. De tekst was nog niet klaar zo gaat het verhaal. Ander hoogtepunt is Permafrost. Ook dat nummer is wat rustiger dan de rest.

Een album dat een oprechte postpunk fan in zijn kast heeft staan of in elk geval beluisterd moet hebben.

Waardering 7,5

Nebelhexë – Laguz-Within the Lake - (03-05-2004) – Genre Electronic/Gothic

 

Een prima album van de Duitse zangeres Andrea Haugen. Geboren in 1969 als Andrea Meyer.
Andrea werd bekend als model maar stopte daar al snel mee om in de show van Cradle of Filth te participeren.

Onder invloed van o.a. Cocteau Twins en Kate Bush is zij haar eigen muziek gaan maken onder de naam Nebelhexë. In 2004 kwam dit debuutalbum uit. Muziek die (gelukkig) wat lastig in een hokje is te plaatsen. Het is in elk geval Electronic. Omdat het op mij ook als gothic overkomt staat ze in mijn playlist onder die kop. Melodieus met wat esoterische klankbeelden erin.

Het heeft bij mij wel enige tijd gekost alvorens ik de muziek kon waarderen. Als ik het nu beluister begrijp ik dat niet echt. Het past wel in mijn straatje. Bovendien vind ik Kate Bush erg goed en Cocteau Twins is mijn meest favoriete band.

De nummers aan het begin en eind van het album vind ik het fraaiste. Melodieuzer en mooier geproduceerd. Het middengedeelte is wat meer rock en daardoor erg mainstream. Dat past niet echt bij iemand die zich Nebelhexë noemt.

Om een aantal redenen schiet ook Nico door mijn hoofd als ik deze muziek draai. Beide hebben een wat pratende manier van zingen. Beide waren Duits, model en zijn te vroeg overleden.

Op 13 oktober 2021 was er een aanslag in Kongsberg Noorwegen waar Andrea Haugen veel verbleef. Een man met o.a. een kruisboog doodde 5 mensen. Helaas was zij een van deze dodelijke slachtoffers. Dit maakt dat ik de muziek toch anders beluister als vroeger. Het speelt in je hoofd.

Als ode aan Andrea Haugen een postume waardering van 7,5.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.