Pure Reason Revolution - The Dark Third (10-04-2006) - Progrock

Gepubliceerd op 12 maart 2023 om 17:18

 

Jaren geleden was op de zondagavond op MTV het programma ‘120 Minutes’. Met daarin alleen aandacht voor de ‘alternatieve’ muziek. Ik weet nog dat ik een keer net te laat was om het begin te zien en ik werd omvergeblazen door een fantastisch nummer. Natuurlijk werd het niet afgekondigd dus ik wist geen bandnaam. Gelukkig kon ik een tijd later op basis van de getoonde clip en de tekst van het nummer op internet de juiste band terugvinden. De band was Pure Reason Revolution (PRR) en de titel van de song was The Bright Ambassadors of Morning.

De band bestaat inmiddels weer nadat de bandleden van 2011 tot 2019 hun geluk elders hebben gezocht. Dit is hun debuutalbum uit 2006.Gelukkig staat het album ook op Spotify en ik stream het met enige regelmaat. Soms het hele album, soms alleen de Bright Ambassadors.

Het album begint wat voorzichtig met Aeropause, een nummer dat wel direct verraadt dat het van PRR is. Ik vind de muziek sowieso heel herkenbaar, ook door de zangstem. Het is een song die naadloos overloopt in Goshen’s Remains. Goshen is de oude Hebreeuwse naam voor de Egyptische nijldelta en afkomstig uit de Hebreeuwse bijbel (Genesis en Exodus).

In Apprentice of the Universe gaat de bescheidenheid ervan af. De muziek is een stuk steviger. Waarna The Bright Ambassadors of Morning aan de beurt zijn. Prachtige melodielijnen die direct beklijven. Dagen later zit het nog in je hoofd.
Ook Nimos & Tambos (niet op elke release!) heeft een fraaie melodie. Voices in Winter/In the Realms of the Divine is een nummer in twee delen. Het tweede deel is behoorlijk stevig.

Bullits Dominae vind ik wat minder geslaagd. Een nummer van net niet. Dat is heel anders met The Intention Craft. Na de pauze met de vogeltjes is het genieten. Fijn dat de zangeres ook een fraaie duit in het zakje doet. In He Tried to Show Them Magic / Ambassadors Return is het nog even nagenieten.

Een album wat ten onrechte toch vrij onbekend is gebleven.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.