Efterklang - Tripper (25-10-2004) - Electronic/Rock

Gepubliceerd op 13 maart 2023 om 23:48

 

Één van de toppers als het gaat om melodieuze electronic. Dit album heeft veel moois te bieden en over elk detail is nagedacht. Muziek om voor te gaan zitten en intens te beluisteren.

Efterklang is een Deens project dat gestart is in 2000. Ik noem het een project ondanks het feit dat de band 'maar' uit 5 man bestaat. Op een album van Efterklang doet zowat een heel orkest mee. Op dit album bijv. 2 cello’s, een double-bass, Flugelhorn, Fluit, 3 Trombones, 2 Trompetten, 3 violen, 2 zangeressen en 2 koren.

Maar de basis vormt de electronic van de 5 bandleden. Het album begint met Foetus, ingeleid door de computer. Maar dan nemen de strijkers het heft in handen. En daarna het koor. Sprookjesachtig. In Swamming wordt een mooi contrast tussen de harde elektronica en de harmonie van de instrumenten en stemmen opgebouwd. Het wordt even heel intiem, raakt weer in de versnelling en bouwt langzaam af.

In Step Aside weer een zware elektronische bas, en ook nu overwinnen de instrumenten in een fraaie melodie.
Van Prey And Predator is het koortje halverwege wel erg fraai, net als het strijkje en de blazers. De zang leidt Collecting Shields in. Hoewel ook hier het koor een prominente rol heeft spreekt het nummer me wat minder aan.

Doppelgänger. We hebben er allemaal eentje hoor je soms. Vooral het laatste deel van dit nummer is weer kippenvel. Het is jammer dat het nummer wat moeizaam op gang lijkt te komen. Datzelfde is bij Tortuous Tracks het geval. Wat mij betreft het minst geslaagde nummer van dit album.

Het niveau krabbelt weer omhoog in Monopolist, maar blijft toch iets achter bij de start van het album. Dat geldt ook voor Chapter 6 waarvan het slot overigens wel erg mooi is.

Waardering 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.