16 Horsepower (Folkrock) & The Voices (Shoegaze)

Gepubliceerd op 2 mei 2023 om 14:38

16 Horsepower was een band waarvan ik destijds geen album wilde missen. Lekker opzwepende Folkrock gedreven door een energieke voorman, David Eugene Edwards.

Inmiddels bestaat de band niet meer, maar de muziek gelukkig nog wel in de vorm van de band Wovenhand.

De hier beschreven EP met de naam van de band als titel was de tweede van de band en stamt uit 1995. De opener  How valt direct met de deur in huis. Een visitekaartje voor (bijna) alles wat nog zou volgen.

De songs hebben over het algemeen een religieuze inhoud maar dat speelt wat mij betreft geen rol in de kwaliteit van de songs. Het is muziek met een hart en ziel. Edwards speelt virtuoos op gitaar, banjo en bandoneon op dit album bijgestaan door een bassist (Kevin Soll) en een drummer (Jean-Yves Tola). Muziek die ik regelmatig beluister!

Waardering 8

 

Album 2 van vandaag is wederom een shoegaze album. En wel uit 2014. '3,7 Soul 'van The Voices uit 2014. The Voices komen uit Cardiff (Wales). Zoals Discogs het omschrijft: Swathes of warm guitar fuzz and buzzing synths combine with breathily delicate melodies on hypnotic mini-epics.

Het album begint wat mak en het nummer God is het niet echt. Een monotone rif van bijna 8 minuten met een op den duur irriterende synthesizer er over heen.

Daarna begint het fraaie deel. Lang uitgesponnen dromerige nummers waar het shoegaze effect voornamelijk door de elektronica wordt gecreëerd. Dat is even wennen maar het smaakt goed.

Slotnummer Nobody Knows The Way I Feel is veruit mijn favoriet.  Wat een fijne geluidswal wordt daarin  gebruikt. Stevig maar ook melodieus. Shoegaze meets Spacerock. Dit laatste is overigens een live uitvoering,

Waardering : 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.