Aphrodites Child (Progrock) & Air Formation (Shoegaze)

Gepubliceerd op 10 mei 2023 om 16:52

Aphrodites Child was een Griekse band met als leden onder meer Vangelis (Papathanassiou) en Demis Roussos. Een band die in de beginjaren '70 bekendheid verwierf met een aantal singles zoals Rain and Tears.

Relatief onbekend was het album 666 uit 1971. Een titel met een bijsmaak, maar een verduiveld goede plaat. Behoorlijk baanbrekend voor het progrock genre. Zeker de nummers op de tweede plaat van dit dubbelalbum zijn door veel bands uitgebreid beluisterd neem ik aan. 

Voor sommigen zal het wat moeilijke kost zijn. Verwacht geen zalvende melodieën zoals op hun singles. Er wordt voluit geëxperimenteerd zoals ook Pink Floyd dat in de beginjaren heeft gedaan. Ikzelf draai het album ook niet al te vaak, maar zo nu en dan voel ik me weer jong genoeg.

Waardering: 8

Vandaag ook aandacht voor een EP van de Engelse shoegaze band Air Formation. De EP 57 Octaves Below stamt uit 2005.

Shoegaze volgens het meest traditionele recept. Veel noise en een daardoor nauwelijks te verstane zang. Alsof het speciaal voor mij is gemaakt dus. Afgekeken van My Bloody Valentine en Ride. 

Ik kan van het genre geen genoeg krijgen. Ook op dit album vier mooie melodieuze tracks. Het dromerige dat meestal in de muziek is verweven is werkt op mij zeer rustgevend. Vooral het nummer Ghosts doet het om die reden goed bij mij. 

Afsluiter Hope is wat steviger en lijkt me live een erg prettig nummer mits het aantal decibellen binnen de marges blijft. 

Jammer dat een EP wat kort is. In dit geval ruim 19 minuten. Goede kost voor de beginnende shoegazer.

Waardering : 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.