Villagers - {Awayland} (2013 - Indie/Folkrock)

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 20:59

Mijn kennismaking met {Awayland} door The Villagers, een album uitgebracht in 2013, was een onverwachte reis door landschappen gevuld met melodische complexiteit en lyrische scherpzinnigheid.  Elk nummer op {Awayland} onthult een nieuw facet van Conor O'Brien's meesterschap als songwriter en verhalenverteller. De arrangementen zijn gelaagd maar nooit overweldigend, waardoor er ruimte blijft voor intieme momenten van reflectie. De openingsnummers stellen je gerust met hun kalme tempo, terwijl de dynamiek geleidelijk toeneemt naarmate je dieper het album ingaat.

 • My Lighthouse: Het album opent met 'My Lighthouse', een intieme en akoestische track die direct een sfeer van rust en bezinning neerzet. De eenvoud van de melodie en de poëtische tekst vormen een warm welkom in deze muzikale odyssee. 

 • Earthly Pleasure: Vervolgens leidt 'Earthly Pleasure' ons door een complexere compositie, waarin speelse teksten vermengd worden met een onverwacht arrangement van instrumenten. Het nummer voelt als een avontuur op zich, vol verrassende wendingen.

 • The Waves: Met 'The Waves' neemt de intensiteit toe. De krachtige golven van geluid en emotie weerspiegelen de titel, terwijl de lyrics een diepe duik nemen in thema’s van menselijke kwetsbaarheid en verlangen.

 • Judgement Call: Een korter, scherpzinnig nummer dat een beetje als een reflectieve pauze in het album fungeert. 'Judgement Call' is doordrenkt met een gevoel van urgentie en zelfreflectie, waarbij de luisteraar wordt uitgedaagd om eigen keuzes te overwegen.

 • Nothing Arrived: Een van de meer bekende tracks van het album, 'Nothing Arrived' is een vrolijk, toch melancholisch nummer dat de leegheid van onvervulde verwachtingen verkent.

 • The Bell: Dit nummer tilt het energieniveau weer op, met krachtige drums en een aanstekelijke melodie. 'The Bell' roept beelden op van herleving en hernieuwde hoop.

 • {Awayland}: Het titelnummer is verrassend kort, maar zit vol met symboliek en sfeer. Het dient als het hart van het album, een kern waar alle thema’s even samenkomen en resoneren.

 • Passing a Message: Een luchtig nummer dat speelt met het idee van communicatie en miscommunicatie, verpakt in een catchy melodie die blijft hangen.

 • Grateful Song: Met 'Grateful Song' wordt een toon van dankbaarheid en aanvaarding aangeslagen. De warme instrumentatie en de oprechte vocalen maken dit nummer tot een hoogtepunt van het album.

 • In a Newfound Land You Are Free: Hier vinden we een rustige, contemplatieve song die de luisteraar uitnodigt om na te denken over vrijheid en de mogelijkheden van nieuwe beginnen.

 • Rhythm Composer: Het album sluit af met 'Rhythm Composer', een nummer dat de thema’s van het album samenbrengt in een viering van muziek en creativiteit.

De reis door {Awayland} is er een van introspectie, schoonheid, en af en toe de pijnlijke herinnering aan wat had kunnen zijn. The Villagers hebben een meesterwerk gecreëerd dat niet alleen vermaakt, maar ook uitnodigt tot nadenken. Dit album is zonder twijfel een blijvende bijdrage aan de moderne folk en indie muziek.

Wat misschien het meest opvalt aan {Awayland}, is hoe het album groeit bij elke luistersessie. Beginnend als een verzameling mooie liedjes, ontpopt het zich langzaam tot een ingewikkeld geweven tapestrie van thema's en motieven, elk met hun eigen tijd en plaats, maar allemaal naadloos verbonden. Dit aspect maakt het een album dat niet alleen gehoord, maar ook ervaren moet worden, met elke luisterbeurt een nieuwe ontdekking biedend.

Afsluitend kan worden gezegd dat {Awayland} van The Villagers een album is dat moedig de grenzen van het indie-folk genre verkent. Het combineert poëtische teksten met rijke, atmosferische muzieklandschappen die samen een wereld scheppen waarin de luisteraar kan verdwalen. Voor wie op zoek is naar een album dat zowel het hart als de geest aanspreekt, is {Awayland} een onontkoombare bestemming in de muzikale odyssee.

Op Spotify volgt een extraatje in de vorm van een aantal live opnamen. Echt een visitekaartje, want eigenlijk is het niet of nauwelijks te horen dat het live opnamen betreft. Misschien is het zelfs nog fraaier dan de studioversies. En wat is de zang ook goed te verstaan. Ik moet maar eens tijd vinden om wat van de andere albums van Villagers te beluisteren, 

Waardering 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.