Tiamat - A Deeper Kind Of Slumber (1997 - Gothrock)

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 19:55

"A Deeper Kind of Slumber," uitgebracht in 1997 door de Zweedse band Tiamat, is een intrigerend en veelzijdig album dat een diepere, meer introspectieve kant van de band laat zien. Dit album markeert een significante verschuiving in hun muzikale stijl, weg van de death metal invloeden die hun eerdere werk kenmerkten, naar een meer atmosferische en experimentele sound. Als liefhebber van verschillende muziekgenres, vond ik dit album een fascinerende luisterervaring.

Het album opent sterk met "Cold Seed." De geweldige start met een fantastische riff grijpt meteen mijn aandacht. Het nummer is energiek en heeft een hypnotiserend ritme dat je meteen in de sfeer van het album trekt. De zang van Johan Edlund is diep en vol emotie, wat bijdraagt aan de intense opening. De productie is helder en gelaagd, met subtiele toetsen en strijkers die een spookachtige sfeer creëren.

"Teonanacatl," genoemd naar een hallucinogene paddenstoel, is het tweede nummer. Hoewel het interessante elementen bevat, is het toch wat minder overtuigend dan de start. Het lekkere tempo van "Cold Seed" is hier weg, en het nummer voelt iets trager aan. Ondanks dat is de psychedelische sfeer duidelijk aanwezig en zorgt voor een mystieke ervaring.

"Trillion Zillion Centipedes" fungeert als een onheilspellend klinkend intermezzo. Het nummer is kort en experimenteel, met vreemde geluiden en een duistere atmosfeer. Het draagt bij aan de overall sinistere toon van het album, maar is meer een overgang dan een op zichzelf staand hoogtepunt.

"The Desolate One" is een duister klinkend nummer dat mij wat minder raakt. Hoewel de productie en de sfeer goed zijn, mist het de pakkende melodie die sommige andere nummers wel hebben. Het voelt als een diepere duik in de melancholie, maar blijft voor mij iets minder memorabel.

"Atlantis as a Lover" biedt een mooi contrast met zijn aangrijpende melodische track. De melancholieke zang en de dromerige gitaarlijnen maken dit tot een van de hoogtepunten van het album. Het nummer is emotioneel geladen en blijft hangen.

"Alteration X 10" is traag maar wel steviger, en doet denken aan een fraaie ballad. Het nummer heeft een donkere, introspectieve sfeer en bouwt langzaam op naar een krachtig hoogtepunt. De dynamiek tussen de rustige passages en de intensere delen maakt het boeiend.

"Four Leary Biscuits" combineert darkwave met een folk geluid en etherische invloeden. Het is een mooi en intrigerend nummer dat verschillende muzikale stijlen mengt tot een uniek geheel. De sfeer is betoverend en het nummer blijft fascineren.

"Only in My Tears It Lasts" is dreigend, maar wel wat ingetogen. Het nummer heeft een sombere toon en de zang is vol melancholie. Hoewel het niet direct opvalt, draagt het bij aan de cohesie van het album.

"The Whores of Babylon" heeft een aardige melodie met een oosters tintje. Dit nummer brengt een interessante variatie in de muzikale texturen en blijft boeien door de exotische invloeden en de meeslepende melodie.

"Kite" is een oninteressant tussendoortje. Het mist de diepte en het onderscheidende karakter van de andere nummers en voelt meer als een vulnummer dan een essentieel onderdeel van het album.

"Phantasma de Luxe" is een van de betere nummers op het album. Het combineert een sterke melodie met complexe arrangementen en een meeslepende sfeer. Dit nummer laat de veelzijdigheid van Tiamat goed zien en is een absoluut hoogtepunt.

"Mount Marilyn" heeft een mooie donkere melodie en is ook een topper. De zang en de instrumentatie vullen elkaar perfect aan en creëren een intense luisterervaring. Het nummer is emotioneel geladen en blijft lang nazinderen.

Het album sluit af met het titelnummer "A Deeper Kind of Slumber." Dit is een fraai slot dat de thematische en muzikale elementen van het album mooi samenbrengt. Het is introspectief, melancholiek en biedt een passende afsluiting van een indrukwekkende muzikale reis.

In conclusie, "A Deeper Kind of Slumber" is een complex en veelzijdig album dat de evolutie van Tiamat als band laat zien. Hoewel sommige nummers mij minder overtuigen, zijn er genoeg hoogtepunten die het album de moeite waard maken. De mix van stijlen en de diepe emotionele lading zorgen voor een unieke luisterervaring die zowel fans van de band als nieuwkomers zal aanspreken.

Waardering: 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.