Midwife, Vyva Melinkolya - Orbweaving (2023)

Gepubliceerd op 4 juli 2023 om 12:02

De samenwerking tussen Midwife en Vyva Melinkolya resulteerde in een intrigerend album getiteld ‘Orbweaving’, uitgebracht in 2023. Midwife, bekend om haar etherische en melancholische soundscapes, werkt samen met Vyva Melinkolya, een artiest die synoniem is met donkere, atmosferische muziek. Midwife (Verloskundige) is de nickname van Madeline Johnston, een multi instrumentaliste uit SN Miguel, New Mexico, USA. Ze omschrijft haar muziek als Heaven Metal en het gaat vooral over de meest duistere onderwerpen. Vyva Melinkolya is een muziekcollectief uit Louisville Kentucky, USA met maar één permanent lid, Alec Diaz. Samen hebben ze een sonische wereld gecreëerd die zowel betoverend als verontrustend is. Laten we een reis maken door elk nummer op dit opmerkelijke album.

Het album opent met ‘Miss America’, een nummer dat onmiddellijk de toon zet met zijn dromerige, bijna sacrale klanken. De stemmen van Midwife en Vyva Melinkolya vloeien samen in een hypnotiserende harmonie.

De begeleiding is minimaal, maar juist door deze eenvoud wordt een bijzondere, bijna magische ambiance gecreëerd. De zachte klanken en etherische melodieën laten je wegdromen, alsof je in een andere wereld wordt gezogen. Het voelt als een klaagzang, een ode aan verloren dromen en vervlogen idealen.

Vervolgens komt ‘Hounds of Heaven’, een track die een intens gevoel van onheil oproept. Het begint met een minimalistische, pulserende beat die langzaam opbouwt naar een cathartisch crescendo. De teksten zijn donker en introspectief, en de muziek met een melancholieke ondertoon roept beelden op van verlaten landschappen en eindeloze nachten. De spanning bouwt zich op, laag na laag, tot het voelt alsof je overspoeld wordt door een golf van emoties. "Hoewel het niet de kracht heeft van "Miss America", blijft het een waardevolle toevoeging aan het album.

NMP' is een episch nummer dat de luisteraar meeneemt op een reis van bijna acht minuten. Het is een sonische odyssee die begint met een kalme, bijna serene sfeer, maar al snel verandert in een tumult van geluid en emotie. De lagen van synths, gitaren en percussie bouwen zich op en creëren een muur van geluid die zowel overweldigend als meeslepend is. Het nummer roept een gevoel van nostalgie op, alsof je door een mistig, halfvergeten landschap dwaalt. De delicate balans tussen kwetsbaarheid en kracht maakt dit een van de hoogtepunten van het album. De tijd lijkt stil te staan terwijl je wordt meegesleept in de muzikale stroom.

Met ‘Plague X' duiken we dieper de duisternis in. Dit nummer is zwaar en beklemmend, met dreunende bassen en angstaanjagende synths. De stem van Midwife klinkt spookachtig en distant, alsof ze zingt vanuit een andere dimensie. Het is een sonische weergave van angst en isolatie, perfect passend bij de titel. De muziek bouwt een gevoel van onontkoombare dreiging op, alsof je gevangen zit in een nachtmerrie waaruit je niet kunt ontsnappen. Het nummer weet je zowel te ontspannen als te betoveren.

Het titelnummer, ‘Orbweaving’, sluit het album af met een gevoel van melancholische afsluiting. Het is een prachtig gecomponeerd stuk dat begint met fragiele, twinkelende geluiden en langzaam evolueert naar een rijk tapijt van melodieën en texturen. De stemmen van Midwife en Vyva Melinkolya weven samen, net als de titel suggereert, in een delicate dans van geluid. Het is zowel droevig als hoopvol, een perfecte afsluiting van een emotioneel beladen reis.

Orbweaving’ is een meesterwerk van atmosferische muziek, waarin Midwife en Vyva Melinkolya hun krachten bundelen om een wereld te creëren die zowel betoverend als verontrustend is. Elk nummer biedt een unieke ervaring, en samen vormen ze een sonische reis die je niet snel zult vergeten. Een werk dat niet alleen hun individuele talenten laat zien, maar ook hun vermogen om samen iets magisch te maken.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.