Wilco - A Ghost Is Born (2004 Indierock)

Gepubliceerd op 8 juli 2023 om 15:37

Wilco, de befaamde Amerikaanse formatie, bracht in 2004 het album "A Ghost Is Born" uit. Dit album bevat een unieke mix van alt-country en experimentele rock. De band, geleid door de charismatische Jeff Tweedy, weet keer op keer te verrassen met hun innovatieve geluid. Laten we dit album nummer voor nummer verkennen.

We beginnen met "At Least That's What You Said", zonder twijfel het magnum opus van het album. De zang start zacht en introspectief, maar het eindigt in een sublieme gitaarsolo die je letterlijk kippenvel bezorgt. De emotie druipt ervan af, een muzikaal hoogtepunt dat gelijk ook het hoogtepunt op dit album is

"Hell Is Chrome" volgt en voelt in vergelijking wat ingetogen aan. Hoewel de melodieën aangenaam zijn, mist het nummer de vuur en passie die de rest van het album kenmerken. Het blijft een solide track, maar valt net iets minder op tussen de andere juweeltjes.

Daarna komt "Spiders (Kidsmoke)", een adembenemende compositie die vooral in het tweede deel schittert. De hypnotiserende riff en het pulserende ritme nemen je mee op een muzikale reis die zowel intens als bevredigend is. Het is een nummer dat steeds dieper onder je huid kruipt naarmate je het vaker beluistert.

"Muzzle of Bees" is aardig, vooral vanwege ook hier het laatste deel. De song begint rustig, maar bouwt op naar een climax die zowel prachtig als krachtig is. Het is een nummer dat bij iedere luisterbeurt beter wordt.

"Hummingbird" is wellicht te zoet voor sommigen, maar met een titel als deze, wat kun je anders verwachten? Toch heeft het een charme die moeilijk te negeren is. Het delicate pianospel en de zachte zang creëren een dromerige sfeer die perfect past bij de titel.

"Handshake Drugs" is een van mijn favorieten, voornamelijk door de prettige zang van Tweedy. De melodieën zijn aanstekelijk en de lyrics zijn scherp en doordacht. Het is een track die je keer op keer wilt horen.

"Wishful Thinking" is wat onopvallend in het geheel van het album. Het is een kalme, bijna meditatieve track die een rustige pauze biedt, maar tegelijkertijd niet echt blijft hangen.

"Company in My Back" is een andere track die wat minder indruk maakt. Hoewel het muzikale vakmanschap onmiskenbaar is, weet het nummer niet dezelfde emotionele diepgang te bereiken als sommige andere tracks op het album.

"I'm a Wheel" brengt gelukkig weer wat tempo terug in het album. Het is een opzwepende en energieke track die de luisteraar weer even wakker schudt. De dynamiek en het ritme zijn aanstekelijk.

"Theologians" is aardig, maar mist net dat beetje extra om echt uit te blinken. Het is een solide nummer, maar valt net iets minder op tussen de andere parels op dit album.

"Less Than You Think" had een briljante track kunnen zijn, ware het niet voor die lange, uitgerekte toon aan dei erin is opgesloten. Het is een experimenteel stuk dat geduld vergt, maar helaas vaak de skipknop uitlokt.

Het album sluit af met "The Late Greats", een melodieus en aanstekelijk nummer dat je meteen wilt meezingen. Het is een perfecte afsluiter voor een album dat zowel emotioneel als muzikaal een diepe indruk achterlaat.

Wilco heeft met "A Ghost Is Born" wederom bewezen waarom ze een gerespecteerde band in de muziekwereld is. Elk nummer draagt bij aan een prachtige, gelaagde luisterervaring die zowel uitdagend als bevredigend is.

Waardering: 7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.