Back Street Crawler - 2nd Street (1976 - Rock)

Gepubliceerd op 10 juli 2023 om 11:14

Een band die destijds volkomen langs mij heen is gegaan. Tot drie jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord.Na het uiteenvallen van de Free heeft Paul Kossoff de band in 1975 opgericht. In mei 1976 is Paul Kossoff gestorven aan drugs gerelateerd hartfalen en oedeem tijdens een vlucht van Los Angeles naar New York. De band is toen verdergegaan onder de naam Crawler. Maar ook dat heeft maar 3 jaar en 2 albums geduurd.

"2nd Street" van de Amerikaanse rockband Back Street Crawler, uitgebracht in 1976, is een interessant muzikaal werk dat een breed scala aan stijlen en emoties verkent. Hier volgt mijn recensie van het album, nummer voor nummer.

Selfish Lover - Dit nummer opent het album met een krachtige, typische jaren '70 rockvibe. De zang van Paul Kossoff, vol emotie en rauwe kracht, brengt een verhaal over een egocentrische minnaar die de emoties van zijn partner manipuleert. De gitaar solo in dit nummer is bijzonder indrukwekkend, en het weerspiegelt de virtuositeit van Kossoff, die erin slaagt om elke noot te doordrenken met intensiteit en gevoel. De gitaar riffs zijn stevig en de zang heeft die rauwe energie die perfect past bij de rock van die tijd. Het is een nummer dat je meteen meeneemt naar een tijdperk van hardrock en rebel attitude

Blue Soul is een ballad, zoals je die vaak tegenkomt in deze periode. Hoewel ballads niet mijn favoriete genre zijn, heeft "Blue Soul" een melancholische ondertoon die zeker indruk kan maken. De bluesinvloeden zijn duidelijk hoorbaar, en de ritmische patronen geven het een bijna hypnotiserende kwaliteit. De teksten zijn introspectief en beschrijven de pijn van verloren liefde. Het gitaarspel in dit nummer is minder agressief maar net zo meeslepend, wat bijdraagt aan de sombere sfeer

Stop Doing What You're Doing- Dit nummer brengt een funky, aanstekelijke vibe met zich mee die bijna onmogelijk te weerstaan is. Het ritme nodigt je uit om te dansen en de speelse melodie blijft nog lang in je hoofd hangen. Dit is zonder twijfel een van de meest energieke tracks op het album.

Raging River" is een meer ingetogen track, die rust en sereniteit uitstraalt. De gitaarmelodie is zachtaardig en de zang rustig, wat een gevoel van ontspanning en vrede oproept. Het is een mooi contrast met de meer energieke nummers op het album.

"Some Kind of Happy" is een van de meer optimistische nummers op het album. Het heeft een opgewekt tempo en de melodie is aanstekelijk. De teksten spreken over het zoeken naar geluk en vrede, en de muziek weerspiegelt deze zoektocht met zijn lichte en vrolijke toon. De combinatie van de vrolijke gitaar en de levendige zang maken het tot een aangename luisterervarig.  Dit nummer biedt een welkome adempauze in de anders zo intense tracklist.

"Sweet Beauty" is een liefdesballade die opvalt door zijn serene schoonheid. De zachte melodieën en de tedere zang maken dit nummer tot een rustpunt op het album. De teksten zijn poëtisch en schilderen een beeld van een geliefde die bijna mythisch wordt beschreven. De eenvoud van het nummer versterkt de emotionele impact ervan. Kortom een leuke track met een fijne melodie die makkelijk blijft hangen

Met "Just for You" keren we terug naar de rockroots van de band. Dit nummer heeft een krachtige drive, met een pakkende ritmesectie en vurige gitaarpartijen. De teksten lijken een persoonlijke boodschap aan iemand speciaal te zijn, en de intensiteit van de muziek onderstreept de oprechtheid van deze boodschap. Dit nummer is een duidelijke favoriet op het album. De dynamische gitaar en de vrolijke zang zorgen voor een feel-good ervaring.

"On Your Life" is een nummer dat reflecteert over de keuzes en kansen in het leven. Het heeft een introspectieve toon, en de muziek is meer ingetogen, met subtiele gitaarakkoorden en een ritmische baslijn. De zang is doordrenkt van emotie, en het nummer nodigt de luisteraar uit om na te denken over hun eigen leven. Een van mijn favoriete nummers op het album. De mooie melodie en de sterke zang maken het tot een plezierige track. Het heeft een zekere diepgang en emotie die echt resoneren.

Het album sluit af met "Leaves in the Wind," een nummer dat de vluchtigheid van het leven en relaties symboliseert. De muziek is etherisch en dromerig, met zwevende gitaarakkoorden en een melancholieke melodie. De teksten zijn filosofisch, en het nummer laat een gevoel van reflectie en vrede achter bij de luisteraar. Het heeft een unieke charme die het album op een positieve noot afsluit.

"2nd Street" van Back Street Crawler is een veelzijdig album dat verschillende muzikale stijlen en emoties verkent. Het varieert van energieke rock tot rustige ballads, en biedt iets voor elke muziekliefhebber. Elk nummer heeft zijn eigen unieke flair, waardoor het album als geheel een rijke en gevarieerde luisterervaring biedt.

Waardering: 7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.