Julie Byrne - The Greater Wings (2023 - Rock/Folk)

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 15:08

Ik durf te zeggen/schrijven dat ik van veel muziekgenres kan genieten. Ook dat ik een vrouwenstem vaak aangenamer vind dan een mannenstem. Denk dan vooral aan Liz Fraser en Lisa Gerrard, maar ook aan Karen Carpenter en Barbra Streisand.

In dat rijtje past vanaf nu ook Julie Byrne. Dit album is daarvan het overtuigende bewijs. Vooral als haar stem verrijkt wordt met de juiste muzikale ondersteuning is het kippenvel. En op dit album past alles als in een Jigsaw puzzel in elkaar. Met dank aan de productie door Ales Somers. Dit gaat scoren in mijn jaarlijstje. Dat kan niet anders.

Julie Byrne, een Amerikaanse muzikante met een betoverende stem, heeft in 2023 een meesterwerk gecreëerd met haar album "The Greater Wings." De opener, het titelnummer, zet direct de toon met een delicate muzikaliteit die bijna etherisch aanvoelt. Na slechts enkele maten wordt de luisteraar ondergedompeld in de dromerige klanken van Byrne's stem, die de muziek een bijna transcendente schoonheid verleent. Het is alsof de tijd even stil staat.

Het tweede nummer, "Portrait Of A Clear Day," tilt de luisterervaring naar een nog hoger niveau. Byrne's zang bereikt hier nieuwe hoogten van emotionele diepgang en finesse. Het lijkt bijna onmogelijk, maar ze overtreft zichzelf keer op keer. "A Moonless Night" betreurt het verlies van haar dierbare muzikale partner en ex-geliefde, en de melancholie is voelbaar in elke noot. De muzikale compositie is ingetogen en puur, wat de rauwe emotie alleen maar versterkt.

"Summer Glass" is een ander hoogtepunt van perfecte productie. De subtiliteit en complexiteit van de arrangementen doen je afvragen of je niet in een prachtige droomwereld bent beland. Het is moeilijk woorden te vinden die recht doen aan de schoonheid van dit album, en we zijn nog niet eens halverwege.

In "Summer's End" neemt Julie een welverdiende adempauze. Hoewel de zang afwezig is, blijft de track intrigerend en boeiend. "Lightning Comes Up From The Ground" herinnert ons eraan dat Byrne's muziek niet alleen gevoelig, maar ook ongelooflijk geloofwaardig is. Haar beschrijvingen van natuurverschijnselen zijn zo levendig dat je ze bijna kunt zien en voelen.

"Flare" schittert als een klein juweeltje, en "Conversation Is A Flowstate" nodigt de luisteraar uit in een meditatieve staat van zijn. Byrne weet precies hoe ze haar muziek moet inzetten om een gevoel van rust en contemplatie te creëren. "Hope's Return" bevestigt opnieuw de kracht van haar muziek en zang, terwijl het zweverige geluid je meeneemt naar hogere sferen.

Het slotnummer, "Death Is The Diamond," lijkt een ode aan haar overleden muziekpartner te zijn. Elk lied op dit album is een essentieel stukje in de puzzel van perfectie die Byrne heeft gecreëerd. Haar vermogen om diepe emoties te verwoorden en over te brengen is ongeëvenaard, en "The Greater Wings" is een album dat blijft resoneren, lang nadat de laatste noot heeft geklonken.

De productie van het album is ook opmerkelijk. Het is duidelijk dat er veel aandacht en zorg is besteed aan elk aspect, van de mix tot de mastering. Dit resulteert in een geluid dat zowel warm als helder is, met een diepte die de luisterervaring versterkt. Het gebruik van akoestische instrumenten gecombineerd met elektronische elementen creëert een unieke textuur die Byrne's stem prachtig aanvult.

Julie Byrne heeft met "The Greater Wings" een album gemaakt dat de luisteraar betovert en ontroert. Het is een weergaloze reis door klanken en emoties, een bewijs van haar uitzonderlijke talent. Elk nummer is een kunstwerk op zich, en samen vormen ze een mozaïek van muzikale perfectie dat je keer op keer wilt beluisteren.

Waardering: 9

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.