Anathema - A Natural Disaster (2003 - Alternative Rock)

Gepubliceerd op 22 juli 2023 om 20:08

Op 4 juli jongstleden stond hier een post van een Anathema album uit 2001 (A Fine Day To Exit). Nu de opvolger van dat album. Zoals misschien bekend ga ik op alfabet (van de albumnaam) door mijn verzameling.

Dit album is kwalitatief toch iets minder dan die voorganger van 2 jaar eerder. De band verwijdert zich nog wat verder van haar verleden als Doom Metal band en verliest daardoor iets te veel van haar dynamiek. Toch staan er wel een aantal fraaie nummers op het album. 

In Closer is een grote dosis Electronic hoorbaar. Wel erg mooi gedaan vind ik. Eigenlijk nog een bevestiging dat de band de Doom Metal periode voorgoed vaarwel zegt. Mijn favoriete track op het album! Het is een prachtige melodieuze rif.

De band begeeft zich wederom in de progrock sfeer. Ik kan Are You There? alleen in dat hokje kwijt. Discogs kwalificeert het album dan ook als Alternative Rock/Progrock album.

In Pulled Under At 2000 Metres a Second wordt nog even gesnoven aan de Metal sfeer. Maar het titelnummer rekent daar onmiddellijk mee af. Flying is zowaar een heerlijke ballad. En we zijn zowat in de pop beland met Electricity en dat vind ik jammer en niet echt geslaagd. 

Afsluiter Violence is daarvan de bevestiging. Dat begint ook als een ballad maar wint na 1,5 minuut ontzettend aan zeggingskracht zodra de band er wat steviger in gaat. Helaas gaat dat tempo er ook weer uit. Weer jammer.

Wat resteert is een album dat wat te veel op twee gedachten hinkt. 

Waardering: 7

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.