Swans - The Beggar (2023 - Alternative Rock)

Gepubliceerd op 26 juli 2023 om 20:28

Dit 17e album van Swans is wellicht de zwanenzang van de band. Michael Is Done is de titel van track 4 op het album. En No More Of This doet daar een duit bovenop. En ook de inhoud van sommige nummers lijkt dat te bevestigen!

Michael Gira lijkt dus op zijn zeventigste met pensioen te gaan. Achter de geraniums? 

Het is dan wel een gepast afscheid want een album van net iets meer dan twee uur met zelfs een nummer van drie kwartier aan boord.

Het is een meest ingetogen album waarvan het gemiddelde bpm onder de 60 blijft. Voor mij blijft Swans in de jaren '90 toch het prettigst.

Opener The Parasite is geen makkelijk nummer om het album mee te beginnen. Een heel album zo,? Dat houdt geen mens vol. Paradise Is Mine roept dezelfde gevoelens op die ik had bij het album Blackstar van David Bowie. Am I Ready To Die? Of ben ik nu te somber?

Michael Is Done is dus veelzeggend, maar ook het nummer dat het meest teruggrijpt op het geluid van Swans in de jaren '90. Dit geluid krijgen we nu nog één keer te horen...?

De roep om Freedom in Unforming en de dreigende toon van een liefdesverklaring in het titelnummer. Maar misschien begrijp ik de tekst niet goed? Een fraai slot heeft het wel. No More Of This, Now is the time to finally walk away. Met een prachtig koor wordt iedereen goodbye gezegd. Datzelfde koor speelt ook een hoofdrol in Ebbing. Swans op hun best.

Why Can't I Have What I Want Any Time That I Want?. Gaat dit over drugsgebruik? Of over drankmisbruik? 

Nog maar twee nummers, maar wel een half album te gaan. The Beggar Lover (Three), een epos van bijna 45 minuten. En ook deze song geeft stof tot nadenken. Over  de vergankelijkheid van het leven. Veel afwisseling in het nummer dus moeilijk om er een eensluidend oordeel over te geven maar ik vind het begin fraai, een middenstuk dat wat te lang is en dat geldt in iets mindere mate ook voor deel 3. Ik kan mijn aandacht er niet volledig bij houden. Dat lukt weer wel bij het slot. Memorious

Waardering 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.