Large Plants - The Torn (17-11-2023) - Progrock/Psychedelic

Gepubliceerd op 23 december 2023 om 22:45

Dit is een album wat geheel ten onrechte buiten de boot lijkt te vallen. Een album dat niet wordt opgepikt terwijl het heel bijzondere maar vooral ook heel fraaie songs bevat.

Het is muziek die moeilijk in een hokje te plaatsen is. Dat zou kunnen betekenen dat het redelijk vernieuwend is. En dat laatste klopt wel en niet. Ik kan geen band noemen die vergelijkbare muziek maakt. Ik zeg band, maar in feite is het een eenmansproject van Jack Sharp. Maar je kunt ook zeggen dat het erge retro psychedelica is.

Discogs vermeldt bij het album: Genre: Rock, Folk, World, & Country Style: Psychedelic Rock, Prog Rock, Folk Rock. En inderdaad is van dat alles wel wat terug te vinden.

Ik gooi het album onder Psychedelisch....

Het album opent met Tendril. Dat valt de huiskamer in met een mooie rif en een prachtige melodie. De zang is vervolgens de afmaker. (9)

Titelnummer The Torn doet datzelfde kunstje nog een keer. Een geweldige melodie en een subtiele zang. Een folky glans over dit nummer is de kers op de taart (9)

In Wasted and Tired is opnieuw de zang bijzonder belangrijk. Die draagt het nummer en doet dat erg fraai. Ook in dit nummer klopt alles (8,5)

This Lock Will Hold is kort maar krachtig. Ook hier een overtuigende melodie maar misschien wel het dieptepunt van het album. En dat met een overtuigende score (8)

The Death of Pliny heeft weer zo'n prachtige, eenvoudige melodie. Een schoolvoorbeeld van hoe simpel mooi kan zijn. En opnieuw zo'n nummer waarin de zang de song perfect maakt (8,5)

Het begint saai te worden maar ook District Messenger scoort een heel hoog cijfer door de geraffineerde combinatie van zang en begeleiding. (8,5)

White Horse klinkt behoorlijk retro. Herinneringen uit eind jaren '60 komen in mij op en ook de paar maanden jongerencentrum in de jaren '70. (8,5)

Hope it Is a Feathered Thing. Een beetje een folky nummer dat lijkt weggelopen uit een oud schilderij (8). Every Single Day klinkt bij vlagen wat dreigend. Het komt niet helemaal uit de verf maar door de sfeer toch een (8).

Het hele korte No Time to Make it Right doet haar naam eer aan. Een nummer dat te kort is om er een goede indruk van te krijgen. Blijft daarom steken op een (7,5). Het album eindigt met een waarschuwing. Fire Alarm heeft vooral een mooi stukje gitaar aan boord en klinkt lekker gedreven. Op tijd om de brand te blussen (8)

Totaal waardering : 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.