Golden Smog - Another Fine Day (18-07-2006) - Folkrock

Gepubliceerd op 17 januari 2024 om 10:32

Golden Smog is een bijzonder project in de muziekwereld, een supergroep die bestaat uit getalenteerde muzikanten die elk hun sporen hebben verdiend in andere bands. De line-up van Golden Smog is door de jaren heen veranderd, maar de kernleden zijn onder andere leden van bands als The Jayhawks, Soul Asylum, Wilco, en The Replacements.

De muziek van Golden Smog kan worden omschreven als een smeltkroes van invloeden, variërend van country en folk tot rock en alternative. Deze diversiteit wordt weerspiegeld in hun albums, waarbij elk nummer een eigen karakter lijkt te hebben.

Een van hun bekendere albums is "Down by the Old Mainstream" uit 1995. Dit album heeft een charmante, relaxte sfeer en combineert de individuele stijlen van de bandleden op een harmonieuze manier. Het is een album dat luistert als een gezellige bijeenkomst van vrienden die samen muziek maken.

 

Wat Golden Smog onderscheidt, is niet alleen de muzikale bekwaamheid van de leden, maar ook de manier waarop ze erin slagen om verschillende elementen samen te brengen zonder de cohesie van het geheel te verliezen. Ze weten hoe ze moeten putten uit de rijke geschiedenis van Amerikaanse muziek en deze op een eigentijdse manier kunnen interpreteren.

Hoewel Golden Smog misschien niet zo bekend is als de afzonderlijke bands van de leden, biedt hun samenwerking een unieke luisterervaring voor diegenen die houden van een mix van Americana-genres. Het is de moeite waard om hun discografie te verkennen en te ontdekken hoe deze getalenteerde muzikanten samen een muzikaal avontuur creëren.

Toen ik het voor de eerste keer beluisterde was er wat aarzeling. Nu niet meer. Het is een album met veel variatie in de nummers, maar de meeste songs bevallen me wel.

De muziek balanceert tussen Folkrock en Indierock en sommige nummers zijn lekker aanstekelijke meezingers. Geen overbodig album dus en het maakt nieuwsgierig naar de andere drie albums. Samengevat:

 1. Het album opent erg vrolijk met You Make it Easy. Een wat aanstekelijke meezinger om mee te starten. Ik hou daar wel van. (8)
 2. Ook Another Fine Day is een goed toegankelijk nummer. Net iets minder aanstekelijk dan de opener. (7,5)
 3. 5-22-02 is een nummer waar meer in had gezeten. Het klinkt wat vlak en zielloos. (6,5)
 4. Een track die een beetje doet denken aan Crosby, Stills, Nash & Young. A Long Time Ago ! Alleen met wat minder energie gebracht. (7)
 5. De energie en het elan zijn weer terug in Corvette. Wel een song voor in de auto trouwens. (7,5)
 6. Het wat experimentele begin van Beautiful Mind mondt gelukkig uit in een prima nummer met wat power. (7,5)
 7. Wat een rust vervolgens in Listen Joe. De ballad die voor mijn gevoel niet helemaal op gang komt. (6,5)
 8. Cure for This start erg prettig. Een nummer dat een jaren 60 gevoel geeft met name door de zang. (7)
 9. Van Hurricane verwacht je  wat elan. Dat is er zeker in het pakkende refrein. (7)
 10. Strangers spreekt me niet echt aan. De melodie pakt me niet. Elk album heeft een misser aan boord. (6)
 11. Hoewel Frying Pan Eyes al weer een stuk frisser klinkt, mis ik toch iets in vergelijking met de eerste helft van het album. (6,5)
 12. De melodie van het ingetogen Gone is erg prettig. Het nummer is ook goed geproduceerd. (7,5)
 13. Ook Never Felt Before bevalt me wel. Ook hier een erg prettige melodie. Met de opener en de afsluiter het beste van het album. (8)
 14. Het retro gevoel van Cure for This heb ik ook in I Can. Leuk, maar geen top. (7)
 15. Tenslotte het prachtige Think About Yourself. Alsof oude tijden herleven. (8)

Waardering 7,2

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.