Brian Eno - Another Green World (14-11-1975) - Artrock

Gepubliceerd op 18 januari 2024 om 20:51

Another Green World" van Brian Eno is een baanbrekend album dat in 1975 werd uitgebracht. Het album heeft een blijvende invloed gehad op het muzikale landschap en wordt vaak beschouwd als een mijlpaal in de experimentele en ambient muziek.

Het album onderscheidt zich door zijn vernieuwende benadering van muzikale structuren. Het bevat een mix van instrumentale stukken en nummers met vocalen, waarbij Eno gebruikmaakt van verschillende geluidslagen en texturen. De samenwerkingen met andere getalenteerde muzikanten, waaronder Robert Fripp en Phil Collins, dragen bij aan de rijke en gevarieerde klankwereld van het album.

Een opvallend aspect van "Another Green World" is de afwezigheid van strikte genreconventies. Eno overstijgt de grenzen van traditionele popmuziek en exploreert eerder de mogelijkheden van geluid en sfeer. De instrumentale composities, zoals het titelnummer en "Spirits Drifting," getuigen van Eno's meesterschap in het creëren van atmosferische muziek.

De invloed van "Another Green World" strekt zich uit tot ver buiten het  tijdperk van de release.

Artiesten uit diverse genres hebben zich laten inspireren door de experimentele benadering van Eno, en het album wordt vaak genoemd als een sleutelwerk in de ontwikkeling van ambient en elektronische muziek.

Kortom, "Another Green World" is een tijdloos meesterwerk dat de grenzen van muzikale expressie verkent. Brian Eno's innovatieve benadering en het eclectische karakter van het album maken het een essentiële luisterervaring voor liefhebbers van vernieuwende muziek.

 1. In opener Sky Saw spat het geluid van Japan je tegemoet. Tenminste als het om de baspartij gaat. (8)
 2. Datzelfde geldt voor Over Fire Island. Heerlijk die new wave bas klanken. Maar de melodie is minder prikkelend dan de opener. (7)
 3. St Elmo's Fire is een korte maar prettige track, mooi de gitaar op de achtergrond in de bijzondere melodie. (7,5)
 4. Een prachtige melodielijn in In Dark Trees waarom heen een Afrikaans dansritme is gecreëerd. (7)
 5. The Big Ship is beslist het meest aanstekelijke nummer tot nu toe. Opnieuw een fijne melodie. (8)
 6. I'll Come Running is de meezinger op het album, maar de melodie is wat simpel en de tekst eveneens. (7)
 7. Het titelnummer Another Green World is een niemendalletje. Eigenlijk te kort om er een cijfer aan te hangen.
 8. In Sombre Reptiles weer een Afrikaans ritme gecombineerd met wat een oosters klinkende melodie. Een beetje te langzaam. (6,5)
 9. Met Little Fishes heb ik niet zo veel. Het doorbreekt alleen het ritme van het album. Dat is jammer. (6)
 10. De zang in Golden Hours vind ik erg fijn. Vooral het meerstemmige deel. Leuke melodie en ook een prettige begeleiding. (8)
 11. Becalmed doet zijn naam eer aan. Een ambient track waarop het heerlijk ontspannen is. Wel een vreemde eend tussen de rest. (8)
 12. Hoewel ook Zawinut/Lava ambient klinkt. Zeker geslaagd ook. (7,5)
 13. Net als Golden Hours begint Everything Merges With the Night met fraaie melodische zang. En het eindigt er ook mee. (8)
 14. Tenslotte Spirits Drifting. Nog een korte ambient track. Altijd goed. (7,5)

Waardering 7.4

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.