Smoke Fairies - Carried in Sound (17-11-2023) - Folk(rock)

Gepubliceerd op 19 januari 2024 om 15:25

Smoke Fairies, bestaande uit de Britse singer-songwriters Katherine Blamire en Jessica Davies, hebben door de jaren heen een aangename niche voor zichzelf gecreëerd in de wereld van indie-folk en alternatieve rock. Met hun kenmerkende harmonieën, betoverende melodieën en donker poëtische teksten hebben ze een herkenbaar geluid gevestigd dat zowel tijdloos als eigentijds is.

De stemmen van Blamire en Davies zijn een van de grootste troeven van Smoke Fairies. Ze hebben de gave om samen te smelten tot één stem, waardoor een betoverende eenheid ontstaat die de luisteraar in een betoverende trance kan brengen. 

Dit album biedt een ​​stemmige maar hoopvolle verzameling nummers, perfect voor de donker wordende winteravonden. Het album combineert een onderscheidend traditioneel folk-geluid met moderne rockinvloeden en creëert zo een geluid dat over het hele album verspreid is. Minpuntje is dat er wat weinig variatie in  de nummers zit, zeker als het om het tempo gaat.

Smoke Fairies biedt echter een geluid dat zowel liefhebbers van folk als alternatieve rock zal aanspreken. Hun vermogen om tijdloze elementen te combineren met eigentijdse flair maakt hen een opmerkelijke aanwezigheid in de indie-muziekscene.

Wie van meerstemmige vrouwenzang houdt kan eigenlijk niet om dit album heen. Het achtste album van Smoke Fairies. Tegen een achtergrond van Folk / Folkrock muziek laten de Britse dames hun zangkunsten horen.

En dat is ook op dit album weer niet verkeerd. Twee nachtegalen zijn het. En daarbij komt dat het stuk voor stuk melodisch prachtige songs zijn.

Ik heb maar één eerder album van de dames in mijn playlists staan, Through the Low Light and Trees uit 2010. Ook dat is een folkrock album en heb ik ooit gewaardeerd met een 8.

Ik heb dus niet alle albums. Ik begrijp dat niet alle albums folk/folkrock zijn maar dat er ook meer blues getinte albums tussen zitten. Ik heb de zes albums toch maar allemaal op mijn to-do lijstje gezet.

Dit album krijgt net als Through the Low Light and Trees een goede waardering. Een constant niveau van fraaie melodie en zang.

 1. Vague Ideas: Een wat voorzichtig begin. Ingetogen maar let op het moment dat de tweede stem invalt. (7,5)
 2. Vanishing Line: Een prachtige melodie en hypnotiserend door de uitvoering. (8)
 3. Carried in Sound: Wat meer tempo en een oorstrelende melodie. Zingt er nu 1 of toch twee? (8,5)
 4. There Was a Hope: Vind ik persoonlijk weer iets minder. Een minder vloeiende melodie. (7)
 5. Seek it With Me: Beter dan het voorgaande nummer. (7,5)
 6. Sticks and Stones: Met meer tweestemmige zang Toch het sterke punt. (8)
 7. Part of it All: Een van de betere nummers op het album. (8,5)
 8. 2002: Hier weer een geweldige melodie En goed te horen hoe fraai de stemmen elkaar aanvullen. (8,5)
 9. Perseus: Een lekker vlotte melodie. Iets wat iets vaker zou mogen. (8)
 10. Come to My Mind: Zou ik wel eens a capella willen horen (8)
 11. Seek it With Me: Helaas een instrumentale versie met de stem alleen als hummend instrument (6,5)

Waardering: 7,8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.