Damien Rice - 9 (08-11-2006) - Pop

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 21:34

9 is het tweede studioalbum van de Ierse singer-songwriter Damien Rice, uitgebracht in 2006. Het volgde op zijn veelgeprezen debuutalbum "O" en bleef zijn talent voor aangrijpende songwriting en unieke vocale levering demonstreren. Het album bevat nummers als 9 Crimes, een populaire single, en andere opmerkelijke nummers zoals The Animals Were Gone, Elephant en Rootless Tree.

Het album werd goed ontvangen door verschillende muziek magazines. Zowel Mojo als Q gaven het album een beoordeling van 4 op 5 en The Sunday Times noemde het hun 'Album van de Week'. Het verdiende ook de titel van Critic Choice door het tijdschrift People in november 2006. In termen van commercieel succes bereikte "9" nummer 4 in de UK Albums Chart en piekte op #22 in de Billboard 200 in de VS, waar het 10 weken bleef.

Het album toont Rice's vermogen om gevoelige songwriting te combineren met intense emotionele levering. Hoewel het een deel van de folky charme van zijn debuutalbum behoudt, verkent "9" een breder scala aan muzikale expressie. Critici hebben opgemerkt dat het album fans van artiesten als David Gray en Coldplay zou kunnen aanspreken.

"9" wordt gekenmerkt door de unieke muziekstijl van Rice, waarbij hij zijn kenmerkende vocale prestaties combineert met lyrische instrumentatie. Het album neemt luisteraars mee door een scala aan emoties, van delicaat en introspectief tot meer intense en expressieve momenten.

Over het algemeen wordt "9" van Damien Rice erkend als een sterke opvolger van zijn debuut, met een mix van emotionele diepgang en muzikale verkenning die wordt gewaardeerd door veel luisteraars. Voor mij persoonlijk heeft het album wat minder waarde. Op de opener 9 Crimes en de drie daarop volgende nummers na draai ik het album eigenlijk nooit. Daarna ben ik weer toe aan een flinke oppepper met tempo en volume. Sleep Don't Weep kom ik helemaal niet doorheen. Halverwege heb ik de sleep gevat.

Waardering: 6,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.