Bersarin Quartett - Systeme (15-12-2023) - Modern Klassiek

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 16:55

Het Bersarin Quartett staat bekend om zijn unieke benadering van muziek, waarbij klassieke compositietechnieken worden gecombineerd met elektronische timbres en filmische soundscapes. Het project is het geesteskind van Thomas Bücker, die opereert onder het pseudoniem Bersarin Quartett, en muziek maakt die vaak wordt vergeleken met soundtracks voor denkbeeldige films. De muziek van het Bersarin Quartett wordt gekenmerkt door zijn emotionele diepgang en atmosferische rijkdom en biedt luisteraars een meeslepende auditieve ervaring.

Een van de opvallende aspecten van de muziek van het Bersarin Quartett is de dynamische flow, die lijkt op een filmsoundtrack met een orkestrale of symfonische mentaliteit, maar toch wordt ingesproken door het medium elektronische muziek. Hun album "Methoden und Maschinen" is een voorbeeld van deze aanpak. Het begint met het ambient-nummer "Prolog" en bevat andere composities zoals "2287", dat overgaat in een donker en griezelig trapdeuntje, en "Bereit für die Ewigkeit", dat opbouwt naar een grootse, uitgestrekte sfeer. Elk nummer op het album is anders en draagt bij aan een rijke en gevarieerde auditieve reis.

Bückers achtergrond in grafisch ontwerp en zijn interesse in de esthetische kwaliteiten van mislukkingen in zowel visuele als audio-elementen worden weerspiegeld in zijn muziek. Hij omarmt het concept van 'geluk in mislukking', vindt schoonheid en interesse in de onvolkomenheden en onverwachte uitkomsten van creatieve processen. Deze filosofie ligt ten grondslag aan het kenmerkende geluid van het Bersarin Quartett, dat weelderige, gelaagde strijkers en akkoorden uit echte orkesten combineert met synthetische geluiden om een vol, levendig effect te creëren.

Al met al biedt het Bersarin Quartett een innovatieve mix van klassieke en elektronische elementen, wat zorgt voor een diep atmosferische en emotioneel geladen sfeer.

Het album Systeme biedt een prachtige verzameling neo klassiek / ambient. De nummers zijn alleen wat te kort om er helemaal in te komen. Maar het is desondanks wel een bijzonder rustgevende luisterervaring. Licht en Nacht und Nebel zijn licht favoriet, vooral omdat er iets meer volume in zit. Bij die nummers krijg ik ook de sterkste filmische fantasiebeelden. Neuronen is wat minder mijn ding en ook Macht is een twijfelgeval.

Waardering: 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.