Lankum - False Lankum (24-03-2023) - Darkfolk

Gepubliceerd op 8 februari 2024 om 21:03

Een album dat ik wat te lang heb laten liggen. Het is inmiddels bijna een jaar geleden uitgekomen en het album CYRM van OXN dat recent is verschenen triggerde mij alsnog iets over Lankum te schrijven. De zangeres van Lankum is tenslotte ook de zangeres van OXN (Radie Peat).

Lankum is een Ierse folkband uit Dublin, die bekend staat om hun unieke benadering van traditionele Ierse muziek. Hun muziek is een mengeling van folk, traditionele Ierse, en zelfs elementen van ambient en drone-muziek. Dat creëert een bijzondere luisterervaring. De band bestaat uit broers Ian en Daragh Lynch, Cormac Mac Diarmada en Radie Peat, en samen creëren ze een geluid dat zowel geworteld is in de Ierse muzikale traditie als uitdagend modern.

 Lankum onderscheidt zich door hun vermogen om diepgewortelde Ierse muziektradities te vermengen met hedendaagse invloeden. Hun gebruik van traditionele instrumenten zoals uilleann pipes, concertina, en fiddle wordt gecombineerd met harmonium, drones en andere niet-traditionele geluiden, wat leidt tot een rijke en gelaagde muzikale textuur.

De band staat ook bekend om hun zorgvuldige selectie en interpretatie van liedjes, variërend van oude Ierse ballades tot nieuw gecomponeerde stukken die sociale en politieke thema's aansnijden. Hun teksten spreken vaak van historische gebeurtenissen, sociale onrechtvaardigheid en persoonlijke verhalen, waarmee ze resoneren bij een breed publiek.

Lankum staat bekend om hun indrukwekkende liveoptredens, waarbij ze een intensiteit en intimiteit naar het podium brengen die het publiek meesleept. Hun optredens zijn vaak zowel krachtig als ontroerend, en getuigen van hun diepe muzikale verbondenheid als groep.

Door hun vernieuwende benadering van Ierse folk, heeft Lankum een nieuwe generatie luisteraars aangetrokken tot traditionele muziek, terwijl ze tegelijkertijd respect tonen voor het erfgoed. Ze spelen een belangrijke rol in de hedendaagse Ierse muziekscene door de grenzen van het genre te verleggen en dialoog aan te moedigen over belangrijke sociale kwesties.

Conclusie: Lankum is een band die diepe wortels heeft in de Ierse muziektraditie, maar niet bang is om deze tradities te herinterpreteren en uit te dagen. Hun muziek is zowel tijdloos als onmiskenbaar van deze tijd, een viering van het oude terwijl ze voortdurend nieuwe wegen verkennen. Voor liefhebbers van folk, traditionele muziek en zelfs fans van meer experimentele genres, biedt Lankum een rijke, emotionele en intellectueel stimulerende luisterervaring.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.