Arcana - As Bright as a Thousand Suns (28-05-2012) - Neo-Klassiek

Gepubliceerd op 29 februari 2024 om 17:00

Over de band:

Arcana is een Zweedse neoklassieke darkwave-band opgericht in 1994 door Peter Bjärgö. De band staat bekend om zijn grotendeels instrumentale muziek die geïnspireerd is door middeleeuwse muziek en romantische aspecten van de middeleeuwen. Hun werk bevat vaak oriëntaals geïnspireerde elementen en maakt gebruik van een breed scala aan akoestische instrumentenHet album "As Bright as a Thousand Suns" van Arcana, uitgebracht in 2012, biedt een duik in de gotische en darkwave genres met een sterke nadruk op atmosferische geluiden en stemmingsvolle muziek. 

Over het album:

Somnolence, de opener van het album, zou ik omschrijven als een matige instrumentale start, en is daardoor niet de sterke, aandacht grijpende introductie die luisteraars vaak als opener verwachten. Het stelt echter wel een beetje de sfeer voor wat komen gaat.

As the End Draws Near volgt, met ingetogen zang en begeleiding, wat het nummer sterker en meer boeiend laat zijn en de luisteraar met zijn mooie arrangementen en emotie meer raakt dan de kille opener.

Inceptus is een aardig nummer, hoewel het de neiging heeft wat monotoon te worden doordat het ritme identiek is aan dat van de voorgangers. Dit kan het luistergenot voor sommigen verminderen als ze op zoek zijn naar meer variatie in de muziek.

Medea behoudt een consistent tempo maar wordt gered door de vocale uitvoering die het nummer desondanks fris en interessant houdt.

Leave Me Be start veelbelovend en brengt wat meer spanning en dynamiek terug in het album, door kleine variaties in de muzikale en vocale arrangementen.

Infinity introduceert een Afrikaans aandoend ritme, waardoor een nieuw element aan het album wordt toegevoegd dat zorgt voor een welkome afwisseling van stijl en gevoel.

In Memoriam en The Fading Shadow brengen de zang terug, die de concentratie van de luisteraar opnieuw aantrekt en zorgt voor een meer boeiende luisterervaring, mede door de afwijkende patronen en de emotionele diepgang.

Het titelnummer As Bright as a Thousand Suns biedt vooral meer melodie wat op de valreep zeker nog bijdraagt aan de diversiteit van het album. Vinter sluit het album af met een eenzame piano die een contemplatieve sfeer schept.

De algemene conclusie is dat As Bright as a Thousand Suns van Arcana op zich best een mooi, sfeervol album is dat vooral liefhebbers van gotische en darkwave muziek zal aanspreken. Echter, het kan als wat te eentonig worden ervaren voor dagelijks luisteren. Het album vereist een specifieke smaak en stemming om volledig gewaardeerd te worden, waardoor het meer geschikt is voor specifieke momenten.

Waardering: 7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.