Kaiser Chiefs - Kaiser Chiefs' Easy Eight Album (01-03-2024) - Pop

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 19:42

Over de band:

Kaiser Chiefs is een Britse indie-rockband uit Leeds, gevormd in 1996. De bandleden ontmoetten elkaar tijdens hun schooltijd en doorliepen verschillende transformaties voordat ze hun geluid en succes vonden onder de naam Kaiser Chiefs. Ze kozen de naam Kaiser Chiefs als eerbetoon aan de Zuid-Afrikaanse voetbalclub Kaizer Chiefs, waar de voormalige Leeds United-aanvoerder Lucas Radebe zijn carrière begon.

De band kreeg aanzienlijke populariteit met hun debuutalbum "Employment" in 2005, dat kritische lof en commercieel succes ontving, en resulteerde in verschillende onderscheidingen en meer dan drie miljoen verkochte exemplaren. Hun hitsingles uit deze periode zijn onder andere "I Predict a Riot" en "Ruby". Na het succes van "Employment" brachten de Kaiser Chiefs "Yours Truly, Angry Mob" uit in 2007, waarmee ze hun succes voortzetten met hits zoals "Ruby". Ze zijn bekend om hun energieke live-optredens en het vermogen om aanstekelijke melodieën te creëren met een duidelijk Brits karakter.

Over het album:

Ik hoor en lees nogal afkeurende berichten over dit nieuwe album van de Kaiser Chiefs. En op basis van de inleidende tekst kan ik me daar goed iets bij voorstellen. Daarbij varieert de kritiek van uit de mottenballen gehaalde nummers tot een bewuste nieuwe koers van de band. Hoe dan ook wordt het album niet echt gewaardeerd.

In de meeste berichten lees ik dat de band bewust een nieuwe muzikale richting lijkt in te slaan die afwijkt van hun vroegere, energiekere rockstijl. Het lijkt er dus op dat de band, onder invloed van producer Nile Rodgers(!), heeft geëxperimenteerd met een mix van '80s pop en funk, wat misschien leidt tot een frisse maar soms wel ongemakkelijke verandering. Vooral de single How 2 Dance lijkt goed te worden ontvangen, hoewel het niet helemaal representatief is voor de rest van het album. Overigens heb ik persoonlijk ook niks met dat nummer.

De poging tot vernieuwing wordt door critici met gemengde gevoelens ontvangen. De albumopener Feeling Alright en daarna ook de meeste andere tracks lijken niet volledig de krachtige identiteit van de band vast te houden die fans gewend zijn. Dit wordt versterkt door het nummer The Job Centre Shuffle, dat zo lees ik thematisch en muzikaal niet goed lijkt te landen bij het publiek en kritiek ontvangt voor het aansnijden van gevoelige thema's op een manier die als ongepast wordt ervaren.

Al met al lijkt Easy Eighth te duiden op een band die op zoek is naar vernieuwing, maar ook een band die het risico loopt zijn originele energie en karakter te verliezen. Het album bevat momenten die herinneren aan de essentie van de Kaiser Chiefs, maar worstelt met een duidelijke richting en identiteit. Ik ben benieuwd hoe de langdurige fans het zullen ontvangen. Mij kan het album niet echt bekoren en daarom een lage waardering.

Waardering: 5,5 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.