Echolyn - As the World (07-03-1995) - Progrock

Gepubliceerd op 5 maart 2024 om 10:18

Echolyn is een Amerikaanse progressieve rockband, gevormd in de vroege jaren '90. Ze staan bekend om hun complexe muzikale composities, harmonieuze vocale arrangementen en lyrische diepgang. De band combineert elementen van klassieke progressieve rock met een moderne twist, wat resulteert in een unieke en tijdloze sound.

Het album As the World van Echolyn staat bekend om zijn unieke mix van progressieve rock met sterke tweestemmige en driestemmige harmonieën. Brett Kull's fluweelachtige stem voegt een bijzondere textuur toe aan de muziek. Dit album, uitgebracht in 1995, weerspiegelt de band's vaardigheid in het vermengen van diverse muzikale stijlen en wordt gewaardeerd om zijn complexiteit en emotionele diepgang.

Het album staat vol met nummers die bol staan van tempowisselingen en/of verandering van melodie . Het is daarom soms moeilijk om echt in de muziek te komen. Dat maakt dat het ruim een uur lang geconcentreerd luisteren is.

Ik zou de muziek willen plaatsen tussen Yes en een stevige versie van de band Hatfield and the North. Beide bands komen ten minste in mij op. En natuurlijk Gentle Giant. Dat begint al direct bij As the World dat na een kort intro de 'echte' opener is. Vervolgens de complexe ritmes van Uncle die het nummer 'moeilijk' maken.

How Lomg I Have Waited ligt wat makkelijker in het gehoor. Dit is meer de Yes kant van de band. Best Regards sluit zich daarbij aan net als The Cheese Stands Alone dat soms gedachten aan Genesis in mij oproept.

Het album wordt vervolgd door het vijfluik Letters dat met het klassiek klinkende Prose aftrapt en tot en met One for the Show een enorme variatie in stijlen laat horen.

De meeste nummers op het album hebben een energiek tempo, zo ook The Wiblet en Audio Verité die echter worden gevolgd door het erg ingetogen intro van Settled Land, misschien wel mijn favoriete track. A Habit Worth Forming is vervolgens de meest toegankelijke track en afsluiter Never the Same is ook een nummer dat op mijn favorieten lijstje prijkt.

Conclusie moet zijn dat dit een fraai album is, maar geen album dat ik dagelijks zal/kan beluisteren, zeker niet na een zware dag.

Waardering: 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.