Kauan - ATM Revised (24-02-2023) - Postrock

Gepubliceerd op 3 april 2024 om 12:17

In mijn zoektochten door de nieuwste releases stuitte ik vorige week op het album "ATM Revisited" van de Russische band Kauan, met een album dat zich nestelt in de niche van melodieuze Postrock. Dit muzikale fresco, bestaande uit een quintet van composities, begint met een prelude die korter is van duur, gevolgd door vier epische stukken die elk de luisteraar meenemen op een ca. tien minuten durende achtbaan van auditieve emoties. De progressie van de tracks is goed gekozen, met elke volgende symfonie die de voorgaande in schoonheid overtreft.

"Ommeltu Polku" fungeert als de poortwachter van dit album, een track die zich langzaam ontvouwt in een gestage, maar bedachtzame introductie tot de essentie van Kauan’s muzikale vertelling. Hoewel het stuk aanvankelijk terughoudend lijkt, dient het als een subtiele invitatie tot het diepere luisteravontuur dat volgt.

Vervolgens ontwaakt "Valveuni" met een ingetogen allure, die gedurende zijn tijdsbestek opbloeit tot een grandioze finale. Deze track, als een droom die zich ontvouwt, toont de capaciteit van de band om spanning op te bouwen en deze resoluut te ontketenen in een climax die zowel verrast als voldoet.

De derde compositie, "Föhn", introduceert zich met een onmiddellijke bevestiging van haar kracht, waarbij de initiële tonen reeds een meer robuuste aanwezigheid beloven. De opbouw naar het zenith is niet eenmaal, maar tweemaal te ervaren, waarmee de band hun meesterschap in dynamiek en opbouw tentoonspreidt.

"Sokea Sisar" volgt dit patroon met een soortgelijke strategie, maar onderscheidt zich door een nog meeslepender melodie. Deze voorlaatste odyssee in het album biedt een diepere duik in de emotionele diepten die Kauan verkent.

Het finale stuk, "Neulana Hetkessa", ontluikt behoedzaam met de tonen van een piano, waarbij de vocalen een prominentere plaats innemen. Dit nummer, rijk aan zowel kwetsbaarheid als kracht, dient als een waardige afsluiting van de muzikale reis.

Concluderend is "ATM Revisited" een album dat niet alleen een lovenswaardige bijdrage levert aan het genre van de Postrock, maar ook een getuigenis is van Kauan’s vermogen om door middel van hun muziek diepe emotionele landschappen te schilderen. Het album heeft reeds erkenning gekregen in diverse recensies en staat als een monoliet voor iedereen die zich wenst te verdiepen in de rijkdom van melodieuze Postrock.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.