The Jimi Hendrix Experience - Axis: Bold as Love (01-12-1967) - Rock

Gepubliceerd op 27 april 2024 om 20:23

Toen ik voor het eerst luisterde naar 'Axis: Bold As Love' van de Amerikaanse groep Jimi Hendrix Experience, uitgebracht in 1967, kon ik het niet direct goed vingen met het alnum. Pas de laatste paar jaar voelde ik een meer diepe connectie met de virtuositeit en experimentele geest van Hendrix. Elk nummer op het album biedt een bijzondere kijk in zijn artistieke brein, vermengd met psychedelische rock en subtiele invloeden van blues en soul. Hieronder deel ik mijn gedachten over elk nummer afzonderlijk.

Het album opent met 'EXP', een korte introductie vooral aanvoelt als een sonisch experiment dan als een traditioneel nummer. Het gebruik van stereo panning en feedback schept een desoriënterende auditieve ervaring die de luisteraar meteen onderdompelt in de wereld van Hendrix. Destijds revolutionair

Vervolgens stroomt het over in 'Up From the Skies', waarin een zachtere, meer beschouwende Hendrix te horen is. De funk en jazzinvloeden zijn onmiskenbaar en het nummer balanceert op de grens van een dromerige vraag naar de staat van de mensheid.

'Spanish Castle Magic’ laat Hendrix's gitaarspel en vocale prestaties in volle glorie zien, met levendige, kleurrijke teksten die zijn liefde voor risico en avontuur benadrukken. Het nummer heeft een stuwende kracht die je meeneemt op een reis door zijn gedachten.

'Wait Until Tomorrow' brengt een meer speelse kant van Hendrix naar voren. Het nummer is vrolijk en swingend, met een verhalende stijl die een glimlach op je gezicht tovert terwijl het verhaal van uitgestelde liefde wordt verteld.

'Ain’t No Telling', hoewel kort, is een explosie van energie. De snelle riff en dynamische vocalen tonen Hendrix's vermogen om binnen enkele seconden een volledige, krachtige boodschap over te brengen.

In 'Little Wing' wordt de luisteraar getrakteerd op een van Hendrix's meest geliefde en lyrische composities. Het subtiele gitaarspel is hypnotiserend en transporteert je naar een plek van mystieke sereniteit.

'If 6 Was 9' weerkaatst Hendrix’s rebellie tegen maatschappelijke normen met een houding die zowel uitdagend als filosofisch is. Het nummer fungeert als een anthem voor individuele vrijheid en zelfexpressie.

Vervolgens ‘You Got Me Floatin''een nummer waarin Hendrix zich van zijn funky zijde laat horen. Een nummer om swingend te ondergaan. De gitaar speelt een meer bescheiden maar wel belangrijke rol

'Castles Made of Sand' vertelt aangrijpende verhalen in drie kleine vignettes, elk met een eigen, diepzinnige les over de vergankelijkheid van het leven. De gitaarlijnen weven naadloos door de lyrische stof van het nummer.

'She’s So Fine' introduceert bassist Noel Redding met zijn eigen nummer, dat een lichtere, popachtige sfeer brengt. Zijn stem voegt een frisse toon toe aan het album.

'One Rainy Wish' is een droomachtige ballade, gedrenkt in de kleur van melancholie en romantiek. Hendrix’s gitaar is fluweelzacht tegen de achtergrond van zachte drums en bas.

'Little Miss Lover' brengt de funk met zijn scherpe, ritmische gitaarspel en speelse teksten. Het is een energieke boost die aantoont hoe veelzijdig Hendrix werkelijk was.

Tot slot sluit 'Bold As Love' het album af met een grandioze ode aan het emotionele spectrum. Hendrix's gitaarsolo's zijn zowel ruw als verfijnd, een perfecte samenvatting van de emotionele reis die het album biedt.

Elk nummer op 'Axis: Bold As Love' is een afzonderlijk kunstwerk dat samen een galerij van muzikale innovatie en expressie vormt. Hendrix bewijst keer op keer waarom hij een legende is in de muziekgeschiedenis, en dit album is een essentiële luisterervaring voor iedere muziekliefhebber

Waardering: 7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.