Eric Clapton - Backless (11-1978) - Blues/Rock

Gepubliceerd op 15 mei 2024 om 15:26

In 1978 bracht Eric Clapton zijn zesde soloalbum uit, getiteld 'Backless'. Dit album toont wederom zijn veelzijdigheid en vakmanschap. Ik zal het album nummer voor nummer bespreken.

Walk Out in the Rain opent het album en het is niet echt mijn favoriete nummer, maar het is absoluut oké. Het heeft een zekere melancholie en Clapton's gitaarspel is, zoals altijd, indrukwekkend. De combinatie van country en rock zorgt voor een interessante luisterervaring.

Watch Out for Lucy is een stuk levendiger. Dit nummer vind ik erg prettig, het swingt behoorlijk. De speelse melodie en het aanstekelijke ritme maken het moeilijk om stil te blijven zitten. Clapton weet hier een vrolijke sfeer neer te zetten die direct aanspreekt.

I'll Make Love to You Anytime heeft een heerlijk bluesy gevoel. Dit nummer is ook lekker, met zijn langzame, verleidelijke gitaarlijnen en Clapton's soulvolle zang. Het is een perfecte track voor een ontspannen avond.

Roll It is absoluut een nummer voor mij. De bite is er ineens weer. Dit is een prachtig nummer met een sterke rock-'n-roll vibe. De energie spat ervan af en de samenwerking met Marcy Levy op achtergrondzang geeft het extra dynamiek.

Tell Me That You Love Me is een fijne track met een eenvoudige, maar mooie melodie. De oprechte emotie in Clapton's stem en de subtiele instrumentatie zorgen voor een intieme sfeer die dit nummer speciaal maakt.

If I Don't Be There by Morning heeft een relaxte country vibe. De zang had iets luider gemixed mogen zijn, maar desondanks blijft het een meeslepend nummer. Geschreven door Bob Dylan, heeft het die typische lyrische kwaliteit die je van Dylan mag verwachten.

Early in the Morning is pure blues en dat is erg fijn, zeker met een gitarist als Clapton. Zijn gitaarspel is fenomenaal en de emotionele zang voegt een extra laag intensiteit toe. Dit nummer is een parel voor bluesliefhebbers.

Promises is een lekker vrolijke song. Het is zacht, melodieus en het refrein blijft in je hoofd hangen. Dit nummer heeft een tijdloze kwaliteit en brengt een glimlach op je gezicht.

Golden Ring is een cover van George Harrison en is voor mij te lief. Hoewel Clapton een prachtige gitaarmelodie en zijn kenmerkende stemgeluid laat horen, spreekt dit nummer me minder aan. Het mist de ruwe randjes die ik in zijn andere nummers zo waardeer.

Tulsa Time sluit het album af op een vrolijke noot. Dit is een echte meezinger en eind goed, al goed. De uptempo country-rock sound zorgt voor een energieke afsluiting van een divers album.

'Backless' is een bewijs van Eric Clapton's muzikale veelzijdigheid. Hoewel niet elk nummer mijn persoonlijke favoriet is, toont het album zijn vakmanschap en blijft het boeien. Het is een aanrader voor elke Clapton-fan en voor liefhebbers van rock en blues.

Waardering: 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.