Tor Aulin – Concert voor viool & orkest in G-minor Op. 7 & Vioolconcert No. 2 in A-minor Op. 11, Dances from Gotland Op. 23 & Swedish Dances Op. 30

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 21:26

Uitgevoerd door het Gävle Symfonie Orkest o.l.v. Niklas Willen en Tobias Ringborg op viool (2002)

 

Het Gävle Symfonie Orkest bestaat sinds 1912 en komt uit de gelijknamige Zweedse plaats. Niklas Willen is een Zweedse dirigent, Tobias Ringborg een vooraanstaande Zweedse violist en dirigent.

Twee concerten die samen met een aantal dansen op één album zijn verenigd. Het album is in Gävle in de plaatselijke concerthal opgenomen.

Tor Bernhard Wilhelm Aulin was een Zweedse componist. Geboren in 1866 en overleden in 1914. Behalve componist was hij concertmeester en later dirigent. Hij behoort tot de generatie van de Romantische componisten.
Het concert voor viool & orkest Op. 7 is waarschijnlijk uit 1889. In dat jaar ook voor het eerst uitgevoerd. Door sommigen wordt het ook wel Vioolconcert No. 1 genoemd.
Het vioolconcert Op. 11 is uit 1892 en in 1893 voor het eerst uitgevoerd.
De Gotlandse dansen dateren van 1909 en de Zweedse dansen van 1912. Ze zijn beide geschreven voor viool en piano.

Een viertal composities die erg verschillend van aard zijn, vooral de dansen zijn erg vrolijk en levendig. Dat maakt de muziek erg toegankelijk. De Vioolconcerten klinken een stuk serieuzer. Het vergt enige malen beluisteren om deze goed te kunnen omarmen. Mij bevalt de combinatie wel. Na de zware kost de makkelijk te verteren porties.

Hoewel de componist onder de romantiek is geplaatst heb ik tijdens sommige passages met name in de vioolconcerten het gevoel dat de componist zijn tijd al iets vooruit is.

Beslist een plezierig album. Waardering 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.