Carl Friedrich Abel - Cello Concert in C-Major WK 60 & Cello Concert in B-flat Major WK 52

Gepubliceerd op 6 februari 2023 om 20:06

Bruno Delepelaire – Cello, Berliner Barok Solisten o.l.v Krystof Polonek(2022)

 

Misschien wel het mooiste strijkinstrument is voor mij de cello. Het beste van bas en viool in één instrument. Helemaal prachtig is een celloconcert. Dit album is dus een klein feestje. De muziek klinkt in mijn beleving vrij opgewekt en mede daardoor goed toegankelijk.

 

Carl Friedrich Abel is een Duitse componist en leefde van 1723 tot 1787, in de klassieke periode dus. Hij was behalve componist een begaafd Viola da gamba speler. Een viool die bespeeld wordt op ongeveer dezelfde wijze als een Cello. Staand tussen beide benen maar met een andere manier van vasthouden van de strijkstok.

 

Abel was een leerling van Johann Sebastian Bach en bracht veel tijd door in Londen waar hij ook gestorven is. Daar speelde hij samen met een zoon van Bach. Hij heeft ca. 250 werken op zijn naam staan, waarvan dit (helaas) het enige celloconcert is. Ik ben benieuwd hoeveel mensen nooit eerder van hem hebben gehoord, terwijl hij destijds een vooraanstaand componist was.

 

De aanduiding WK achter zijn werken slaat op Walter Knape die zijn werken heeft geordend en genummerd.

 

De opnames staan op een zeer recent album genaamd Carl Friedrich Abel – Cello Concerto’s. Het album bevat ook twee andere stukken. Twee Sinfonia Concertantes voor hobo (WK42 en 43) die ook aangenaam zijn.

Waardering 8,0

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.