Robert O'Dwyer - Eithne

Gepubliceerd op 1 maart 2024 om 20:30

Over de componist:

Robert O'Dwyer (27 januari 1862 – 6 januari 1949) was een Ierse componist, dirigent en muziekdocent, bekend om het schrijven van een van de eerste opera's in de Ierse taal. Geboren in Bristol uit Ierse ouders, droeg hij oorspronkelijk de naam Dwyer.

O'Dwyer's meest opmerkelijke werk is de opera "Eithne", geschreven in 1909, die de Ierse mythologie en taal naar het operapodium bracht. Hij was professor in de Ierse muziek aan University College Dublin vanaf 1914 en organist in de Church of the Holy Redeemer in Bray.

O'Dwyer's bijdrage aan de Ierse muziek en cultuur, vooral door zijn werk aan "Eithne", heeft hem een belangrijke plaats in de muziekgeschiedenis van Ierland gegeven.

Over de opera:

De opera "Eithne" van Robert O'Dwyer, uitgebracht in 1909, is een opmerkelijk stuk binnen de Ierse muziekgeschiedenis, voornamelijk

omdat het een van de eerste opera's in de Ierse taal is. De opera wordt vaak beschreven met een 'Wagner-lite' stijl, wat duidt op de invloeden van Richard Wagner, maar dan minder intens en meer toegankelijk. Hoewel deze invloeden soms als subtiel worden ervaren, worden ze nooit overheersend of afleidend.

Critici benadrukken dat "Eithne" een goed geconstrueerd werk is, waarbij traditionele Ierse elementen op een verfijnde manier worden geïntegreerd zonder het algehele muzikale narratief te verstoren. Dit heeft de opera een unieke plaats in de Ierse culturele geschiedenis bezorgd. Desondanks heeft "Eithne" lang in de vergetelheid verkeerd en werd pas recent weer op de planken gebracht.

In termen van ontvangst, heeft de opera lof ontvangen voor de comeback en de inspanningen om het Ierse muzikale erfgoed te herstellen. Toch is de muziek van O'Dwyer kritisch bekeken in relatie tot zijn Wagneriaanse invloeden, wat sommige luisteraars als een beperking kan voorkomen. Ondanks deze gemengde kritieken, blijft "Eithne" een intrigerend stuk dat vanwege zijn historische betekenis en bijdrage aan het Ierse culturele landschap verdient te worden erkend en gewaardeerd.

Over het album:

Het album "Eithne" uit 2018 door het RTÉ National Symphony Orchestra is een opmerkelijke opname, waarbij het orkest samenwerkt met de Irish National Opera. Deze opname, gemaakt op 14 en 16 oktober 2017, markeert de terugkeer van Robert O'Dwyer's Ierse taal opera, die meer dan een eeuw lang niet was uitgevoerd. De release bevat een uitgebreide selectie van vocalisten, waaronder Fearghal Curtis, Rachel Croash, en Eoghan Desmond onder anderen, onder de leiding van dirigent Fergus Sheil. De uitvoering is vastgelegd in het National Concert Hall in Dublin en heeft een totale speelduur van 1 uur en 47 minuten.

Het RTÉ National Symphony Orchestra heeft met deze opname bijgedragen aan de heropleving van een uniek stuk Ierse muziekgeschiedenis. De opera "Eithne" vertegenwoordigt een belangrijk cultureel erfgoed, gezien het de eerste volledige opera in het Iers is. De uitvoering van het orkest, samen met de vocale prestaties, brengt de muzikale tekstuur en emotionele diepte van O'Dwyer's compositie tot leven. Deze historische uitvoering benadrukt het vermogen van het orkest om een breed scala aan muzikale stijlen en historische werken te vertolken, wat bijdraagt aan hun gevestigde reputatie in de Ierse culturele scene.

Voor liefhebbers van klassieke muziek en Ierse cultuur is dit album een belangrijke toevoeging aan de collectie, waarmee een lang verloren stuk van de Ierse muziekgeschiedenis weer toegankelijk wordt gemaakt.

Te beluisteren op Spotify, YouTube, Deezer, TidalQobuz en AppleMusic

Waardering: 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.