Arab Strap - As Days Get Dark (05-03-2021) - Indie

Gepubliceerd op 1 maart 2024 om 10:42

Over de band:

Arab Strap is een Schotse indie rockband, opgericht door Aidan Moffat en Malcolm Middleton. Ze begonnen in 1995, werden beroemd door hun sordide en eerlijke teksten, en ontwikkelden later een voller geluid dat zowel indie als dance-invloeden omvat. De band had oorspronkelijk getekend bij Chemikal Underground, splitste zich op in 2006, en hervormde in 2016. Hun muziek onderzoekt thema's van decadentie en desillusie in het post-Thatcherite Groot-Brittannië.

Over het album:

Het album As Days Get Dark van Arab Strap, hun eerste album sinds "The Last Romance" uit 2005, wordt gekenmerkt door de bekende donkere, doordringende stijl van de band. Volgens Aidan Moffat gaat het album over thema's zoals wederopstanding en seks, maar ook over hopeloosheid en duisternis, wat consistent is met het kenmerkende Arab Strap-geluid.

Het album laat zien dat Moffat en Middleton na jaren nog steeds in staat zijn om hun unieke geluid en kwaliteit te leveren. De opener The Turning of our Bones herintroduceert het vertrouwde geluid van Arab Strap meteen, waarmee de toon wordt gezet voor het resterende deel van het album. In Another Clockwork Day vinden we een beetje meer melodie, wat opvalt omdat melodieën typisch subtiel zijn in het oeuvre van Arab Strap. Het nummer Compersion Pt. 1 brengt een minder donkere sfeer ondanks Moffat's diepe stem.

Bluebird voegt een luchtiger element toe aan het album, wat een aangename verrassing is voor de luisteraar. Het vijfde nummer, Kebabylon, wordt gekenmerkt door een aangename melodie, hoewel de saxofoon tussendoor de sfeer kortstondig doorbreekt. Mijn lichte allergie voor saxofoon wordt geprikkeld.

Tears on Tour wijkt af van het typische geluid van Arab Strap, wat de diversiteit van het album benadrukt. Here Comes Comus! grijpt vervolgens wel weer terug op het klassieke geluid van de band, terwijl Fable of the Urban Fox een nummer is met mooie strijkersarrangementen.

I Was Once a Weak Man en Sleeper, met zijn lichte zweem van folk, tonen aan dat het album een breed scala aan muzikale stijlen en emoties bestrijkt. Sleeper is mijn favoriet op het album, met de lichte folk-invloed die het nummer onderscheidt.

Het album sluit af met Just Enough, een meer ingetogen nummer waarbij de piano een prominente rol speelt, wat zorgt voor een mooie afronding van de muzikale reis.

Concluderend hebben Moffat en Middleton met As Days Get Dark" bewezen dat ze hun muzikale kwaliteit uit het verleden niet alleen kunnen evenaren, maar ook nieuwe elementen kunnen introduceren die het Arab Strap-geluid fris en relevant houden. Het album biedt een boeiende mix van donkere, introspectieve thema's en lichtere, melodieuzere momenten, waardoor het een rijke luisterervaring wordt die zowel nieuwe als oude fans zal aanspreken. De vraag blijft of dit een eenmalige terugkeer is of dat we meer kunnen verwachten van dit dynamische duo.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.