Big Big Train - The Likes of Us (01-03-2024) - Progrock

Gepubliceerd op 2 maart 2024 om 20:24

Over de band:

Big Big Train is een Engelse progressieve rockband, opgericht in 1990 in Bournemouth. De huidige bezetting bestaat uit oprichter Gregory Spawton, Nick D'Virgilio, Rikard Sjöblom, Dave Foster, Clare Lindley, Alberto Bravin en Oskar Holldorff. De band heeft veel wijzigingen in de bezetting gekend en focuste voornamelijk op studio-opnamen tot 2009, waarna ze begonnen op te treden. Ze staan bekend om hun gedetailleerde verhalen en complexe composities​

Over het album:

Het album The Likes of Us van Big Big Train is een opmerkelijk werk dat op mij een redelijk goede indruk maakt. Opener Light Left In The Day begroet de luisteraar met akoestische kalmte die al snel wordt verrijkt door de herkenbare klanken van de volledige Big Big Train.

Oblivion kent eveneens een kalme aanloop en een prettig vervolg maar ook in dit nummer laat de band zeker niet het achterste van de tong zien. Dat komt in het daaropvolgende Beneath the Masts echter helemaal goed. Een nummer van ruim 17 minuten waarin alle hoeken van de progrock aan de orde komen.

Bij het intro van Skates On speelt Genesis door mijn hoofd, maar dat is al snel voorbij, Verder is het een degelijke maar wat onopvallende track. Daartegenover is Miramare wederom een lange track die het raffinement van de band weet laat horen. Het daaropvolgende Love is the Light vind ik duidelijk wat minder bijzonder.

Bookmarks valt me vervolgens ook wat tegen. Het lijkt maar niet op gang te komen. De band vergeet in dit nummer het onderste uit de kan te halen. Slotnummer Last Eleven is iets beter maar voor mij nog steeds te tam.

Opmerkelijk is dat het album grotendeels is opgenomen in Triëst, Italië, een beslissing die de muzikale richting van het album aanzienlijk beïnvloedt. Dit internationale aspect brengt een nieuwe dimensie in de muziek, met name door de toevoeging van Alberto Bravin als nieuwe frontman na het overlijden van de vorige zanger, David Longdon. Maar of dat in zijn algemeenheid positief uitwerkt?

The Likes of Us vertegenwoordigt een nieuwe fase voor Big Big Train, waarbij ik me oprecht afvraag of de band er echt beter van is geworden. Ja het is beter als op het album Common Ground maar de twee lange nummers geven aan dat de band over een heel album beter kan.

Waardering 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.