A Sunny Day in Glasgow - Ashes Grammar (15-09-2009) - Shoegaze

Gepubliceerd op 15 maart 2024 om 18:48

Dit album uit 2009 kent een wat opmerkelijk en complex muzikaal mozaïek. Bestaande uit een overweldigende 22 tracks, trapt het af met twee cryptische introducties die weinig tot de verbeelding spreken. Vervolgens ontvouwt zich Slaughter Killing Carnage (The Meaning of Words), een nummer dat ons lokt met een beloftevolle aanvang, geweven in een dromerige auditieve tapestry.

Naarmate we het album verder verkennen, stuiten we op Failure, een track met een aanzienlijke dosis eigenzinnigheid die de shoegaze dimensie van de band accentueert. Een etherisch intermezzo, Curse Words, fungeert als de overgang naar het uitzonderlijk sierlijke Close Chorus. Hierbij dient opgemerkt te worden dat Shy,  een langzamere opstart heeft maar uiteindelijk een bevredigende resonantie bereikt.

Verderop in de reis ontdekt men Passionate Introverts (Dinosaurs), de meest geslaagde track die de luisteraar betovert met zijn schoonheid. Daarnaast verdient Evil, With Evil, Against Evil ook lof voor zijn esthetische kwaliteiten. Echter, The White Which brengt een gevoel van experimentele overbelasting, wat leidt tot een perceptie van een overmatige neiging tot avonturisme in de songstructuren.

Het nummer Blood White bevestigt deze indruk door zijn ietwat chaotische aard, wat bijdraagt aan een zekere ontoegankelijkheid van het album. Hoewel Ashes Mats een kortstondige opflakkering van vreugde biedt, is de daaropvolgende terugval indicatief voor de algemene ervaring. Persoonlijk vind ik dat deze specifieke shoegaze-benadering niet volledig resoneert met mijn muzikale voorkeuren, wat een lichte teleurstelling is.

In samenvatting: terwijl Ashes Grammar zweeft tussen dromerige shoegaze en experimentele interludes, slaagt het erin een unieke plaats in te nemen binnen het muzikale spectrum. Echter, de af en toe ongestructureerde aard en het gebrek aan toegankelijkheid kunnen sommige luisteraars vervreemden. Ondanks deze uitdagingen, toont A Sunny Day in Glasgow een dappere eigenzinnigheid, die, hoewel niet universeel bekoorlijk, een bepaald publiek zeker zal betoveren.

Waardering: 6

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.